Municipals 2019. Agost temps de reflexions.

Reflexions sobre política municipal i les properes eleccions 2019.

Vivim en una societat globalitzada, complexa i amb grans incerteses, en què la ciutadania no té el control d’una part important de les decisions que afecten la seva vida. En aquest context, s’ha fet palesa una crisi de confiança en les nostres institucions i en la política com a mecanisme per transformar la realitat en la recerca del bé comú. En el terreny de la participació, hem d’utilitzar les eines de la democràcia representativa, directa i deliberativa, de totes elles, per a millorar la diagnosi de les necessitats socials i la concurrència a l’acció política de ciutadans que normalment no s’hi senten interpel·lats (especialment col·lectius vulnerables o en risc d’exclusió), així com per incrementar la traçabilitat de les polítiques públiques .

En situacions de crisi, Viktor Frankl (1905-1997) es va adonar que les persones s’agafaven a fils d’il·lusió amb l’unic propòsit de sobreviure. Va notar que el que els mantenia vius era la llibertat espiritual i la independència mental, sent les úniques coses que ningú els podia treure, donant-los així un sentit i propòsit. La resiliència és un concepte de la ciència física que descriu la “capacitat d’un material, mecanisme o sistema per recuperar el seu estat inicial quan ha cessat la pertorbació a la qual havia estat sotmès”. Aquesta noció va ser adoptada per la psicologia com a símil d’una capacitat humana. La fortalesa davant l’adversitat. Però no només l’aptitud per afrontar crisi o situacions potencialment traumàtiques, sinó, a més, per sortir enfortits d’elles.

La política municipal

Dedicar-se a la política municipal moltes vegades pot fer-te sentir algunes d’aquests sensacions. Els partits polítics constitueixen unitats organitzatives a les quals se’ls reconeix el dret de participar en un procés d’elecció política per mitjà de la presentació de candidats i programes d’acció o govern. Els darrers dos mandants 2011-2015 i 2015-2019 jo ho he fet amb TossaUnida a l’Ajuntament de Tossa com a 1ª tinent d’alcalde i regidora de Turisme, Hisenda i Promoció económica però a nivel comarcal amb els Independents de la Selva.

Els Independents de la Selva

Els Independents de la Selva, és una coalició de diferents formacions municipals a la Comarca de la Selva (Girona) conformada per: Tossa Unida, Grup Municipal Independent de Vilobí, Entesa per Arbúcies, Partit de les Guilleries de Sant Hilari Sacalm, Independents de Sils, Agrupació Independent de Riudarenes, Tots per Breda, Acord per Maçanet, la Pataforma Independent de Caldes de Malavella i La Veu del Poble de Santa Coloma de Farners.

Amb una clara vocació municipalista, Independents de la Selva ha fonamentat la seva acció política unint projectes d’àmbit local, posant als municipis en el centre d’actuació i coordinant-los d’una forma estructurada, cohesionada i amb projecció comarcal.

Vist com està la política a Catalunya caldrà esperar com evoluciona tot plegat. A nivell municipal ja tenim les properes eleccions a tocar, el 26 de maig de 2019 .

Article publicat a la revista GiDona, per Maria Àngels Pujals, regidora de Turisme a l’Ajuntament de Tossa de Mar per Tossa Unida i dels Independents de la Selva.